Boala studentului modern: Ce fac cu facultatea asta?

7658288734_ef1e177b53_o.jpg

Ajunsă în anul III, aud tot mai des întrebarea ,,da ce faci cu facultatea asta?” Mă încearcă un sentiment de tristeţe când aud aşa ceva. Chiar trebuie să ne ghidăm întotdeauna  după ce am studiat în facultate şi să ne luăm privirea de cal? Când întrebarea asta vine de la colegii de facultate în schimb, mă amuz teribil. Mă amuz căci realizez câţi tineri aleg să se limiteze (acea privire de cal din nou).

Au apus de mult vremurile în care doar dreptul, ingineria, academia şi medicina însemnau meserii de viitor. Ştiu că bunicii voştrii încă mai cred asta, dar noi trăim într-o perioadă în care un stat nu poate funcţiona doar cu miliţieni şi doctoraşi.

Haideţi să ne hotărâm asupra unui aspect. Nu vă mai întrebaţi ce faceţi cu facultatea, dacă vă foloseţe la ceva, dacă a meritat, etc. Căci în majoritatea cazurilor veţi ajunge depresivi. În opinia mea, odată terminată facultatea, cei mai buni şi cei mai pasionaţi de domeniul studiat vor reuşi strict în acel domeniu. Asta nu înseamnă că restul au eşuat. Restul se vor reprofila, vor căuta un domeniu adiacent, sau mai bine zis, îşi vor găsi domeniul care chiar îi atrage. Întrebaţi-vă mai bine: Ce-i de făcut? La ce sunt bun şi pot face o carieră din aşa ceva?

A se observa că am spus ,,la ce sunt bun?” Deseori, lumea confundă cu ,,Ce îmi place?” Poate îţi plac filmele porno dar să te naşti într-o familie de musulmani *cough* Mia Khalifa *cough*. Mie una îmi place să cânt, însă cei care mă aud nu sunt prea încântaţi.

Nu e nicio ruşine să ai o diplomă de licenţă în marketing dar tu să vrei să te faci coregraf. Simpla terminare a facultăţii poate fi privită drept un test. La finalul acestui test vei ştii dacă eşti într-adevăr pregătit pentru acel domeniu sau dacă trebuie să te întorci la pasiunea ta.

Desigur, este strict alegerea ta să termini  o facultate, să nu îţi placă, să te plângi şi să îţi dea tati bani de Freddo. Dar nu mai bine ai alege să faci ceva care să te scoată din zona de confort? Care să înlăture dezamăgirea şi simţul inutilităţii?

Lucrurile acestea nu se vor schimba uşor. Dacă preferi să te uiţi la Noră pentru mama din vârful patului pe motiv că nu te ridici tu pentru 10 milioane…Ei bine da, acolo vei rămâne. Şi te vei plânge de sistem, de ţară şi vei suspina la gândul că ce bine o duc alţii în alte ţări.

Dacă toată această văicăreală s-ar înlocui cu ore de studiu şi pagini scrise la licenţă, studenţia ar deveni atât de uşoară. În schimb, ne confruntăm cu ani de văicăreli finalizaţi cu mii de absolvenţi ale căror CV-uri au trei rânduri, bulversaţi şi supăraţi pe sistem.

Şi ca să sun a duduie de aruncă citate motivaţionale, nu asocia terminarea facultăţii cu ani pierduţi degeaba. Gândeşte-te că aruncatul pălăriei simbolizează ocazia perfectă de reinventare. 😀

 

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.