Recenzie: Arta magică a durutului în cot de Sarah Knight

recenzie carte

Arta magică a durutului în cot este o parodie a titului Magia ordinii de Marie Kondo. Nu cred că Sarah Knight va avea propriul ei show pe Netflix, dar clar oferă câteva sfaturi bune de urmat pentru o viață mai ușoară.

Ai făcut curat în șifonier, în bucătărie, toată casa e lună și bec. Cunoști locul fiecărui obiect, asta după ce le-ai atins și ai așteptat să vezi dacă sparks joy. Ok, și acum? La această întrebare răspunde Sarah Knight prin cartea sa în care te învață că ai voie să te doară în cot de lucruri, evenimente, chiar și de oameni.

Durutul în cot, numit pompos – arta neimplicării presupune crearea unei liste în care scrii efectiv lucruri de care te doare în cot. Lucruri cu care nu vrei să îți mai pierzi timpul, nu dorești să te mai implici, prin urmare să nu îți mai pese. Din păcate nu poți pune implicările pe podea ca pe șosete, așa că le vei împărți pe categorii:

  1. Lucruri
  2. Muncă
  3. Prieteni/ cunoștințe
  4. Familie

De reținut: Elimină ce nu poți controla. de exemplu, de ce ți-ar păsa de ce gândesc ceilalți? Abia îți cunoști propriile gânduri, cum să îți ocupi timpul gândindu-te și la ce cred ei?

Eu am decis să mă doară în cot de bacșișul lăsat chelnerilor? Sunt nesimțită dacă nu las bacșiș? Nu îmi pasă! Este un obicei/ o practică de la care aleg să mă dezic, astfel nu pierd timp și economisesc bani. Ca orice altă carte cu sfaturi, tonul autoarei poate părea unul tăios, dar eu îți garantez că poți personaliza sfaturile ei.

Odată alcătuită acea listă cu lucrurile de care te doare în cot, poți începe să tai din ele. Exact ca într-un to do list, oferă-ți satisfacția de a elimina rânduri. Poți merge mai departe prin enumerarea beneficiilor. Nu te-ai mai uitat la Insula iubirii, ai câștigat 2-3 ore. Nu ai mai luat haine de la x brand, ai economisit x sumă de bani. Și tot așa…

Probabil ați observat că a patra categorie de neimplicări este dedicată familiei. Aici este un subiect sensibil și evident, sunt situații în care fie că ne place sau nu, implicarea noastră este solicitată. Aici intervine puterea noastră de a decide câte resurse alocăm și cât ne consumăm.

Rețeta neimplicării: sinceritate + politețe 

Nimănui nu îi pasă de toate pozele de lângă brad cu copilul tău. Pentru a aplica metoda Not Sorry a autoarei, va trebui să îți expui în mod sincer, dar politicos dorința de a nu te implica în vizionarea tuturor pozelor. Adică nu le vei spune că au un copil urât, ci doar că ție nu îți plac pozele cu copii și chiar nu simți nevoia să te implici în a arunca un ochi pe mai mult de două poze în cucul gol lângă brad.

 

Mi-a plăcut cartea, dar nu excelează. Felul în care parodiază Magia ordinii aș putea spune că e chiar deranjant. Autoarele sunt clar firi diferite și sper că nu au ocazia să se întâlnească face-to-face.

Cartea este disponibilă momentan doar în engleză, însă dacă nu țineți morțiș să o aveți în bibliotecă, o puteți citi integral într-o librărie. Are 192 de pagini și este ușoară. Limbajul folosit nu este greoi, dar vei avea nevoie să îți iei notițe pentru a putea pune în aplicare sfaturile autoarei.

Arta magică a durutului în cot a fost publicată în 2017 de editura Adevăr divin.