Sezonul 2 din 13 Reasons Why

poster 13 Reasons Why sezonul 2

Ieri am terminat de vizionat sezonul 2 din serialul 13 Reasons Why. Țin minte că de anul trecut am susținut că nu cred că este o mișcare bună să mai facă un sezon M-am bucurat să recitesc articolele și să văd că nu voi fi nevoită să mă contrazic. Dacă sunteți curioși, am scris despre serial aici, aici și aici.

Nu mi-am schimbat părerea și cât timp am urmărit sezonul doi m-au deranjat câteva aspecte.

ATENȚIE! ACEST ARTICOL CONȚINE SPOILERE! 

Disclaimer: Ce urmează să citești este strict opinia mea. Doar fiindcă eu am o părere nu înseamnă că nu este un serial bun, sau că nu îl recomand. Chit că firul logicii se pierde pe ici pe colea, este inspirat din fapte reale și nu ar trebui urmărit doar de adolescenți. Mi-ar plăcea să fie comentat în școli, ori părinții să îl urmărească. 

Hannah a omis detalii importante

În calitate de omuleț care a citit și cartea, m-am bucurat să văd că serialul oferă și celorlalte personaje dreptul la replică. Aici nu este vorba despre cine e bun și cine e rău, căci oricine va prezenta versiunea sa de poveste și o va îmbunătăți încât să iasă ceilalți drept bullies.

Oarecum asta a făcut și Hannah fiindcă cel puțin la caseta lui Zach a omis detalii importante. În sezonul doi aflăm că el a fost singurul care chiar a ținut la ea și a încercat să o protejeze. Dacă a omis, ori chiar mințit pe o casetă, de ce nu ar fi făcut-o și în alte situații încât să iasă ea drept victimă?

Relația cu părinții

Avem adolescenți și un liceu în care lucrurile nu merg prea bine. Tot sezonul doi se învârte în jurul procesului Familia Baker vs. liceu (ori inspectoratul de care aparține sau ceva de genul). Ce nu înțeleg eu este de ce nu se pune mai mult accentul pe influența părinților. Lăsând-o puțin pe Hannah la o parte, Zach, Bryce, Justin și poate și Courtney sunt o parte dintre personajele care nu prea pot lua decizii pentru ei. Pentru ei decid părinții. De exemplu, cazul lui Bryce respectă un pattern învățat, ori încurajat acasă.

Din păcate, singurul moment în care sunt și părinții arătați cu degetul este în timpul procesului când sunt acuzați că nu au avut grijă de fiica lor depresivă.

Trendul #metoo

13 Reasons Why s-a afiliat spre final acestui trend, iar eu una cred că nu se potrivesc. Serialul ar trebui să îi protejeze pe toți adolescenții. Ei ne prezintă stările lor, momentele de cumpănă și întrebările pe care cu siguranță și noi ni le-am pus. Mi se pare urât să se axeze atât de mult pe hărțuirea (indiferent de natura ei) femeilor. De ce? Fiindcă și băieții trec prin așa ceva.

Mă întreb cum ar fi reacționat publicul dacă personajul principal ar fi fost un băiat. Un băiat care să se sinucidă în urma abuzurilor, ba chiar în urma unei hărțuiri de natură sexuală. Cred că știți și voi răspunsul și pot înțelege de ce s-a apelat la varianta care vinde.

Noile personaje

Apar câteva personaje noi care vor dezvălui detalii importante pentru deslușirea poveștii. Cei noi sunt supuși unei presiuni foarte mari. Personajele vechi (de pe casete) nu reușesc să facă o treabă prea bună la tribunal când sunt chemați să depună mărturie așa că apelează la ceilalți.

Ce mi se pare greșit este că au pretenția de la cei noi să iasă în față și să depună plângere. Într-adevăr, când pățești ce au pățit Hannah și Jessica, pasul corect este să denunți. Însă fix lipsa acestui pas (din diferite motive lesne de înțeles) a dus la crearea tevaturii. Dacă Hannah și Jess nu au reușit să facă acest pas, de ce să fie presate fetele noi?

Tyler

Dacă mai țineți voi minte, la finalul sezonului 1 am fost lăsați să credem că Alex se sinucide, iar Tyler se va transforma într-un serial killer. Nu este departe de adevăr, dar ce pățește Tyler este destul de grav. Problema este că no one gives a shit! Clay ne vorbește despre prietenie, îi judecă pe cei care nu au ajutat-o pe Hannah și îl macină vinovăția. De Tyler în schimb, nu îi pasă nimănui.

El este dat la o parte de grup, nu i se iau în seamă ideile și este unul dintre puținii care a avut curaj să spună adevărul. Explicația este una destul de simplă. Clay o iubește pe Hannah și este normal să îi pese atât de tare, iar celorlalți le pasă fiindcă acele casete le-au distrus viețile. Problema apare când personajele uită complet că oricine poate trece prin stările trăite de Hannah și în continuare nu se iau măsuri.

Concluzii

Cei de la Netflix ne lasă iar în pom cu un final deschis. Sunt destul de sigură că vom avea și un sezon 3, poate chiar 4. Dacă până acum am enumerat aspecte care m-au deranjat la acest serial, apreciez totuși foarte mult că scenariul este realist și nu devine o poveste Disney. Trist, scene deranjante (cel puțin în ultimul episod) și personaje cu personalități demne de dispreț, 13 Reasons Why reușește totuși să oglindească partea urâtă a vieții de adolescent.

Soundtrack-ul este din nou, jos pălăria:

P.S. Doar eu credeam că finalul o să fie un masacru?

Later edit: Am găsit o booktuberiță care explică mult mai bine ce este greșit la serial/ carte: