Paralia, Pieria, Grecia sau a doua Românie

Paralia Pieria Grecia
mariuscalin.ro

La final de septembrie m-am trezit într-o mică gașcă în drum spre Paralia, Pieria, Grecia pentru a ne bucura de plajele însorite ale Mării Egee. Cred că ne putem intitula gașca de bloggeri fiindcă eram eu, Marius, Andrei, Mihnea și încă 2 persoane. Un apartament la preț bun pe booking a fost tot ce am avut nevoie pentru a ne apuca de împachetat costumele de baie.

Au fost 10 zile (dacă adaug și drumul) pline de peripeții, vreme schimbătoare și multe opriri la Lidl. În continuare am să împărtășesc cu voi un scurt jurnal de călătorie în speranța că vă va amuza, sau vă va ajuta în cazul în care alegeți ca destinație de vacanță Paralia.

*cronologia s-ar putea să fie alta, dar nu am o memorie foarte bună

Ziua 1 – vineri 21 septembrie

Am avut parte de o plecare cu peripeții. Era undeva la 10 noaptea și ne-am urcat într-un Memento Bus care ajungea a doua zi până în prânz la destinație. În autocar sunt doi șoferi și o domnișoară însoțitoare care îți prezintă pe scurt traseul, regulile și eventual recomandă excursii.

Se apucase domnișoara de lăudat în lung și în lat cât de mișto sunt ei că doar îi cheamă Christian Tour și să nu ne facem nicio grijă, că totul e bine cu ei. Fraților, abia a a apucat să zică ,,sunteți în siguranță” și BUF!

Da, se aude BUF. Ne-am izbit de autocarul din față, fapt ce a distrus parbrizul. Cam atât de în siguranță eram.

Doar că au fost profi și în maxim 10 minute ne-au mutat bagajele și îmbarcat în alt autocar. Nu ne-au dat răgaz să ne agităm, dar ne-am amuzat copios pe seama acestei întâmplări. Știți emisiunea aia de pe PRO TV cu case refăcute?

MUTĂ AUTOCARUUUUU!!!!

Ziua 2 – sâmbătă 22 septembrie

Ajunși în Paralia am zăbovit ceva până am ajuns la cazare. Aparent în Grecia nu e nicio problemă dacă proprietarul nu e acasă, nu răspunde la telefon și îți lasă cheia sub preș. Noi ne-am panicat puțin, dar după câteva zile ne-am obișnuit.

Am dat apoi o fugă pe plajă, care apropo, nu e foarte mare, dar fiind în extra sezon nu era aglomerat. Plajele se întind pe toată lungimea stațiunii, dar dacă ai pus patru șezlonguri ai cam ajuns în apă. Apa de altfel, deloc adâncă și numai bună pentru cei ca mine care habar nu au să înoate și le mai e și frică de apă.

https://www.instagram.com/p/BoKRCiwFlE3/?taken-by=bravoandreea.ro

Oboseala și-a spus cuvântul și după o tură la Lidl am luat ușor la pas mica stațiune. Dumnezeule câte blănuri!

Ziua 3 – duminică 23 septembrie

Duminică eram chitiți pe ideea de a face plajă, doar că vremea nu a ținut cu noi. Ne-am trezit târziu, iar după masă a cam bătut vântul.

Am luat cina la un restaurant aproape de cazare și am luat din nou la pas stațiunea și multitudinea de magazine cu blănuri și geci de piele.

În caz că deja vă întrebați cum puteți comunica în Grecia, v-aș recomanda să aveți grijă ce vorbiți. TOȚI VORBESC ROMÂNĂ. Engleză? Rusă? Maghiară? Nici cu astea nu prea scapi. Dacă vrei să înjuri pe cineva fă-o și tu în franceză.

https://www.instagram.com/p/BoKTkDvlm49/?taken-by=bravoandreea.ro

Ziua 4 – luni 24 septembrie

Luni ne-am dus să cercetăm ofertele agențiilor de turism. Să nu acceptați prima ofertă care vă apare în cale și dacă vreți vreun pont, Marius are unul foarte bun: Dacă vrei să obții un preț mai mic, spune-le celor de la agenție că în altă parte ai găsit mai ieftin și imediat vor scădea prețul.

Noi de exemplu am luat o excursie la Meteora de o zi, cu 15 euro, preț oferit în general copiilor din oferta agenției. A fost singura excursie achiziționată de noi, dar a fost fix ce aveam nevoie. Mai multe detalii în ziua 6.

Seara am străbătut în lung și în lat stațiunea. am cotrobăit prin toate magazinele și supermarketurile. Ne-am holbat la geci de piele, la haine de brand făcute la colțul străzii și ne-am făcut lista cu localurile și activitățile pe care să le bifăm în următoarele zile.

Ziua 5 – marți 25 septembrie

A fost o zi răcoroasă și nu am nici cea mai vagă idee ce am făcut în acea zi. Probabil o tură prin Lidl, ah și cumpărat hanorac fake. Vremea rea pusese stăpânire pe stațiune și aveam nevoie să fiu înfofolită a doua zi.

Iar seara s-au apucat băieții de #DOPcast pe care îl puteți asculta aici.

Ziua 6 – miercuri 26 septembrie

Alarma a sunat la 5.30 dimineața. Peste o oră aveam autocar spre Meteora, o destinație aleasă în general de persoanele religioase, dar pe noi ne-a atras panorama.

Prima oprire a fost la un atelier de icoane unde am aflat cum se pictează o icoană în tehnica bizantină. Atelierul era în cadrul unui magazin și fiecare participant primise un fel de voucher. Dacă alegeai să cumperi ceva din magazin intrai automat într-o tombolă. Credeți că mai aduceam vorba de tombolă dacă nu câștigam? Am fost strigată ultima pe lista câștigătorilor, dar l-am trimis pe Marius să ridice premiul. Eu eram stresată cu câteva mailuri și când se întoarce îl văd că ține bartai icoana în brațe. O astfel de icoană costa la atelier 75 de euro!

Următoarele opriri au fost la 2 din cele 7 Mănăstiri de la Meteora (sper că am zis numărul corect). Noi nu am intrat, deși costa doar 3 euro de persoană. Nu suntem religioși și știți că atunci când pui românul să urce scări va staționa pe ambele părți. Am profitat de îmbulzeala lor și noi ne-am dus să facem poze.

https://www.instagram.com/p/BoQtBa0l9eJ/?taken-by=bravoandreea.ro

Seara ne-am dus la Chillbox fiindcă îl văzusem deja în pozele altora și abia așteptam să mănânc frozen yogurt decorat cu tot felul de nebunii. Arată bine combinația, dar gustul lasă de dorit. Iaurtul dacă l-ai mânca gol te-ai întreba de ce ai dat bani pe el și singura parte bună e că poți pune și Nutella. Din punctul meu de vedere acest local este overrated.

Ziua 7 – joi 27 septembrie

Am petrecut aproape toată ziua pe plajă. Era în sfârșit nici prea cald, nici prea frig și ne-am lăsat mângâiați de razele soarelui. Hahahaha glumesc eu cu SPF 50 tot m-am înroșit, the perks of being a vampire. 

Ziua 8 – vineri 28 septembrie

A fost o zi mohorâtă, dar ne-am îndopat cu dulciuri și am închiriat o bicicletă haioasă. Vedeam zilnic grupuri care închiriau peste drum niște biciclete cu 3/6 locuri și claxonau tot drumul. Am închiriat la o oră la care mașinile lipseau cu desăvârșire, dar eu am avut curaj să conduc doar în parcare.

https://www.instagram.com/p/BowuT_jlinO/

Seara am cumpărat dulciuri pentru ai mei, iar aici vă recomand ca la agenții, să nu vă opriți la primul magazin care vă iese în cale. Dacă de exemplu vreți să cumpărați ouzo alegeți mai bine un supermarket. Pentru rahat, dulcegării și condimente mergeți la magazinele cu produse tradiționale.

Tot vineri cred că am mâncat baclava pe băț și gofre. Nu știu cum de am reușit să mai merg după, dar au fost două deserturi mirifice.

Ziua 9 – sâmbătă 29 septembrie

Plecarea era abia pe la 16.30 așa că ce să facem toată ziua?

La plajă nu mai puteam merge. Era frig, nu știam când vrea proprietarul să predăm apartamentul așa că ne-am îndopat cu struguri și ne-am jucat UNO în parcare.

Ziua 10 – duminică 30 septembrie

Nici drumul spre casă nu a fost lipsit de peripeții. Voi încerca să nu lungesc povestea fiindcă ce s-a întâmplat a fost de prost gust și sper doar ca agenția să fi luat măsurile necesare. Un boșorog (nu îi pot spune domn în vârstă) deranjat de faptul că însoțitoarea de grup l-a rugat să nu își mai dea scaunul pe spate căci îi bloca pe cei din spate, a reacționat într-un mod cel puțin dezgustător. Mai exact, dându-i domnișoarei o palmă pe fund. Vă puteți imagina uimirea, indignarea, comentariile de după.

 

Cam așa au decurs zilele din cel mai lung concediu al meu, dar înainte de a deschide alt tab, vreau să vă împărtășesc câteva chestii faine despre Paralia (care cred că se aplică în mai multe stațiuni):

  1. Stațiunea este mică ceea ce face foarte ușoară orientarea;
  2. Prețurile sunt foarte bune. De exemplu, dacă un meniu cu carne, cartofi și salată costă 5 euro la un fast food aproape de plajă, același preț îl are și terasa unui hotel din centru;
  3. Meniurile restaurantelor sunt în română și  după cum spuneam mai sus, toți vorbesc română acolo, așa că este imposibil să nu vă descurcați;
  4. Chit că nu prindeți vreme bună sunt multe agenții care vă vor bombarda cu excursii de o zi pentru toate gusturile și buzunarele;
  5. Este o stațiune liniștită și  dormi fără griji până la prânz fiindcă nu prea au ce zgomote să te deranjeze;
  6. Cola este foarte scumpă, așa că treci și hidratează-te cu apă :))

În concluzie, mi-a plăcut în Grecia și vreau să văd și alte locații din această țară. Vă las cu articolele băieților:

Andrei

Marius

Mihnea – waiting