Recenzie: „Minunea” de R. J. Palacio

UPDATE: vezi trailer

În noiembrie are loc premiera filmului Wonder, iar protagoniștii sunt Jacob Tremblay, Owen Wilson și Julia Roberts. Îmi este cam greu să îl văd pe Owen Wilson în rolul de tată al micuțului August, dar sunt curioasă de cum o să iasă acest film. Mai e mult până în noiembrie, cine știe cât o dura până apare și la noi, dar sunt tare entuziasmată. 😀

Receznie Minunea

De ceva timp am început să citesc cărţi care sunt destinate mai degrabă copiilor. de aici și dorința de a face o recenzie pentru Minunea. Poate are legătură cu faptul că prima carte care m-a convins că îmi place să citesc a fost Vrăjitorul din Oz. M-a îndrăgostit de Piciul şi Micul Prinţ, iar acum de Minunea.

Am aflat de Minunea prin noiembrie, de pe canalul Vanilla Moon Books. Într-un clip filmat cu Anca Broască, fetele judecau cărţile în funcţie de copertă. Foarte haios este că R. J. Palacio, tocmai asta ne învaţă, să nu judecăm o carte după copertă. De atunci am tot vânat-o, dar niciodată nu era pe stoc! Pe 31 decembrie am găsit-o în sfârşit şi a devenit, prima carte citită pe anul acesta. Btw, am acceptat #provocareabookletta şi vă invit şi pe voi.

August Pullman, personajul principal al romanului, suferă de o malformaţie al cărei nume nu ştiu să îl scriu. Coperta vă ajută destul de mult să vă daţi seama că August nu este un copilaş normal. Are ochii căzuţi, în dreptul urechilor, are multe cicatrici pe faţă în urma operaţiilor pe care le-a făcut pentru a-i putea repara maxilarul. Oamenilor le este imposibil să îşi mascheze uimirea atunci când îl întâlnesc, ceea ce duce evdent la situaţii neplăcute pentru micul August.

Băieţelul este adorat de părinţi şi este înconjurat de oameni înţelegători şi chiar reuşeşte să îşi facă prieteni. Sunt destule personaje care reuşesc să treacă peste înfîăţişarea lui şi văd în el copilaşul amuzant şi inteligent din spatele acestei malformaţii rare.

Povestea este descrisă din mai multe perspective. Îi avem pe rând ca povestitori pe August, sora lui mai mare, Via, prietenii cei mai buni Summer şi Jack, iubitul Viei, Justin şi Miranda, cea mai bună prietenă a Viei. Cu toţii, sunt oameni care îl adoră pe August. Se uită cu el la toate episoadele din Star Wars, râd la glumele lui cu poftă şi îi trag de mâneca pe cei care îndrzănesc să spună ceva ce l-ar putea răni pe August.

Este o lectură uşoară, care ne aminteşte cât de norcoşi suntem pentru simplul fapt că ne încadrăm în standardele societăţii de oameni normali. Fie că vorbim de înfîţişare, ori de sănătate. Ne învaţă să ne mulţumim cu ce avem şi să ne preţuim familia şi prietenii. Lecţia cea mai importantă pe care ne-o oferă Minunea, este că dacă într-o situaţie suntem puşi să alegem între bunătate şi sineritate, să alegem să fim buni. Chestiune cu care nu sunt neapărat de acord, căci August ştie că este diferit. Cred cu tărie că atunci când un om este aşa, nu doreşte să i se tot amintească acest lucru. Vrea doar să fie aceptat. Ce ţi-ai putea dori atunci când eşti diferit? Ca lumea să nu te perceapă diferit! Să te trateze ca pe cailalţi. Îmi amintesc că în şcoala generală sufeream foarte mult fiindcă nu mă simţeam acceptată, nu simţeam că aparţin nicăieri. Eram evident o prostuţă. Grijile mele erau puerile faţă de cele ale lui August. Mai multe pe această temă puteţi găsi în recenziile de pe goodreads, de aici.

Vă recomand cu mare drag să o citiţi şi sper din tot sufletul să vă placă! 😀

Cartea o găsiţi pe elefănţel, când o reveni pe stoc. Am observat că au acum şi cartea care prezintă viziunea lui Jullian, personajul negativ. Mai există viziunea lui Charlotte, colega de clasă a lui August şi  viziunea lui Cristopher, prietenul din copilărie. Abia aştept să apară toate şi la noi în ţară. Nu ştiu despre voi, dar mie îmi place să am seriile de cărţi de la aceeaşi editură, acelaşi format, aşa că le aştept pe toate să apară în limba româna.