Luna martie, luna femeii și a buzunarelor goale

Luna aceasta am fost asaltată de flori, pupici, îmbrățișări, urări de bine, cadouri și cadoașe. Nu am primit atâta atenție în luna martie în viața mea și nu prea am înțeles de ce. Nu de ce nu am primit atâta atenție și înainte, ci de ce taman eu. În mintea mea, luna martie e pentru a felicita mămicile. Că femei din punct de vedere anatomic suntem multe. Bine am putea dezbate și noțiunea de mamă, căci biologic iarăși sunt multe, dar cu adevărat mame sunt mai puține, dar aș devia.

Revenind.

Țin minte că în școala generală, la prețul promoțional de 300 de mii de lei de la acea vreme, venea un fotograf să ne facă poze pe care ulterior să le dăm mămicilor drept cadou de 8 martie. Fotograful ăla avea aceeași replică în fiecare an: ,,Capul drept, zâmbește puțin, nu mai clipi, asta e!”

Nu am înțeles niciodată de ce în aceeași lună trebuie să îi iau mamei cadou de două ori.

Nu am înțeles niciodată, deși sunt și eu femeie, de ce cu fiecare sărbătoare, bărbatul este parcă obligat să îi tot cumpere cadouri.

Ok, noi perpetuăm specia (de parcă am face-o singure) și ținem în pântece acel embrion, pe care la naiba, avem atâtea exemple că nu toate ajungem să îl și iubim.

Ce vrea să spună autorul?

De ce avem nevoie de sărbători pentru a arăta respect femeilor? Wait, de ce neapărat femeilor?

De ce respectul diferă în funcție de sex? Domne trebuie să îți respecți femeia! Se fac campanii și studii despre faptul că femeile sunt supuse violenței domestice, sunt hărțuite, primesc mai puțini bani la job, dar foarte rar auzim că un bărbat a câștigat în instanță împotriva unei femei violente. Ah pardon, e rușinos ca bărbat să te plângi că te-a bătut o femeie, că ai dureri, sau că nenea colonel din armată te-a pipăit.

De ce respectul diferă în funcție de vârstă? Societate ne impune să respectăm bătrânii, din simplul fapt că sunt bătrâni. Băi fix de aia nu mai pot eu. Am văzut boșorogi la metrou care îmi trimiteau bezele în timp ce își introduceau mâna în pantaloni. Am fost drăcuită de babe, deși stăteam în picioare în RATB.

respect

De ce respectul diferă în funcție de ocupație? O doamnă care face curățenie nu merită respectată, dar un CEO al unei companii da? Ei îi spunem să se miște mai repede, în timp ce el e un tâmpit și jumătate și îi pupăcim fundul?

Asta cu luna femeii și cadourile pentru ele, e cam ca sloganurile despre bunătate din luna decembrie.

Dacă ai nevoie de motive pentru a fi un om bun, nu o mai face. Pur și simplu e degeaba.

P.S. Sunt foarte mândră de poza pentru acest articol. Poza este făcută de tatăl meu, la subsemnatul în curte, mândru nevoie mare de florile din palmares.