La ce să caști ochii când semnezi contractul de muncă

contract de munca

Țin minte prima mea zi de muncă serioasă. Nu era un job serios, dar aveam contract de muncă. Colegii m-au întâmpinat cu întrebarea: Ce stăteai ieri de parcă erai pedepsită la masă?

Cu o zi înainte semnasem contractul. L-am primit, l-am citit, am pus întrebări și apoi am semnat. Colegilor nu le-a venit sa creadă. Pentru că din păcate, nimeni nu mai citise contractul înainte. Este de înțeles. La școală nu suntem învățați să acordăm primul ajutor, să citim contracte, ori cum să completăm hârtiile pentru ANAF.

Chiar zilele trecute m-am confruntat cu un caz în care (presupun eu) necitirea contractului a dus la probleme. Probabil sunteți și voi familiarizați cu faptul că anumite firme nu declară salariul real la stat, ori orele de lucru efective. De aceea sunt salariați care semnează un contract în care apare o sumă, dar ei în mână primesc mai mult. Asta fiindcă angajatorii nu declară corect la stat. Ei vă dau vouă mai mulți bani, dar plătind mai puțin la stat, nu mai este ok când aveți nevoie să vă folosiți de drepturile voastre de asigurați la casa de sănătate.

În speranța că acest articol va fi găsit de cei care își caută un job și se simt descurajați de toată hârțogăraia, vreau sa menționez câteva lucruri la care să fiți atenți când semnați contractul de angajare pentru a evita situațiile neplăcute.

*am să tot repet expresia în general fiindcă ce încerc eu să explic nu se aplică peste tot

Salariul brut vs. net

Încă se fac confuzii, nu e vreo rușine. Dacă vreo firmă vă atrage cu ditai cifrele la salariul brut nu vă entuziasmați prea tare. Voi veți primi în mână salariul net. Salariul brut se regăsește în contract, fluturaș, ștat de plată, în general în documentele oficiale care se și înregistrează ulterior.

În salariul brut intră banii pe care voi îi primiți + bănetul pe care firma îi plătește pentru ca tu să ai o pensie, să poți să îți iei medicamente compensate, etc. Chit că de anul acesta s-a schimbat legea, v-ați calmat sânii, tot firma plătește.

În cazul în care găsiți anunțuri, ori primiți chiar oferte de job cu salariul brut, puteți afla cât luați în mână la o simplă căutare pe Google. Intrați pe calculator-salarii.ro sau orice alt site unde puteți calcula salarii. Pe acest site puteți afla netul în funcție de brut și invers, cum ar arăta fluturașul, contribuțiile și aveți și un calculator avansat la care adăugați bonurile de masă, funcția de bază, numărul de persoane în întreținere, etc. Fiindcă da, salariul net se modifică în funcție de acești factori.

Am văzut chiar de curând un anunț pentru un internship pentru studenți care spunea că oferă 1900 de lei brut (și bonuri) Am presupus că bonurile ar avea valoarea de 10 lei, iar în acest caz salariul net este de 1135 de lei. Hm… nu mai sună bine, nu?

calculator salarii

Programul de lucru (+ pauza de masă)

În general, programul de lucru pentru full-time este de 8 ore și o oră pauza de masă. Atenție! Acea pauză de masă nu este inclusă în program. Adicătelea voi stați la birou 9 ore de fapt.

Știu, știu. Toate anunțurile sună ceva de genul salariu atractiv și program flexibil. Flexibil în sensul că în loc de 8 începi la 9 și că ai nevoie de skill-uri puternice pentru a-ți face loc printre toți carteliștii din Pipera. Îți trebuie flexibilitate domne!

Orele suplimentare

Ah, preferatele mele! Conform codului muncii sunt două variante. Fie primești ore libere plătite, fie un spor la salariu. Spor care trebuie stabilit prin contractul colectiv de muncă, ori chiar în cel individual. De cele mai multe ori, acest lucru nu se întâmplă. Așa că citește neică bine de tot ce zice contractul. Și dacă ai lucrat peste program (la cererea lor, nu fiindcă ai mai rămas să îți faci unghiile) și nu ai fost recompensat în niciun fel, ia măsuri.

Nu uita să acorzi atenție și numărului de ore lucrate, căci Codul Muncii nu te vrea sclav.

(1) Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

(2) Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana.

Zilele de concediu

Concediul de odihnă este în general de 20/21 de zile lucrătoare pe an, în funcție de bulan poate chiar mai mult. Acest număr reprezintă numărul de zile libere plătite pe care tu ți le poți lua (în urma unei cereri aprobate de conducere) pentru orice vrea mușchiul tău.

De ce am abordat și acest subiect? Fiindcă se întâmplă ca oamenii să se blocheze pe acest număr și să uite să ia în calcul faptul că s-au angajat de exemplu în luna mai. Fapt ce duce la diminuarea zilelor de concediu.

Formula de calcul a zilelor de concediu:

21 zile / 12 luni = 1.75 zile CO / lună 

Așa că dacă abia v-ați angajat de o lună și nu înțelegeți de ce nu vi se aprobă 5 zile de concediu, este fiindcă din punct de vedere legal nu ați muncit perioada necesară pentru acele zile.

Mai există concediul fără plată și zilele de concediu plătite pentru situații speciale (nuntă, naștere, deces). Pe acestea rareori le regăsiți în contractul de muncă, așa că cereți să consultați și un regulament intern. Nu de alta, dar de ce să vă mâncați din cele 21 de zile, când statul vă oferă 5 zile libere plătite dacă vă puneți pirostriile?

Perioada de probă

Acest aspect este important pentru cazul în care vreți să vă luați tălpășița repejor. În general, perioada de probă este de 90 de zile calendaristice de la data încheierii contractului. Adicătelea, în acest interval tu și angajatorul puteți să vă spuneți te pup pa pa fără preaviz, fără prea multe explicații. Un fel de one month stand la locul de muncă :))

Perioada de preaviz (demisie/ concediere)

Crezi că dacă șeful ți-a făcut nervi poți să îți dai demisia, din următoarea zi să nu mai vii la muncă și să primești banii pe zilele lucrate? Think again. Indiferent că vorbim de demisie sau de concediere, trebuie stabilit împreună dacă vei sta în preaviz, sau cu acordul părților vei termina munca la o dată fixă, care îți va prescurta preavizul, ori nu va fi deloc nevoie de dânsul. Demisia se comunică printr-o cerere, concedierea printr-o notificare/ decizie.

Perioada de preaviz este de 20 de zile în ideea ca angajatorul să îți poată găsi un înlocuitor în caz de demisie, iar tu să îți găsești de muncă în caz de concediere. Repet, când ambele părți cad de comun acord, această perioadă se poate scurta și voi să părăsiți firma imediat cum ați semnat și vă primiți banii la data la care se virează în mod normal salariile. *Nu uitați de adeverința de vechime*

Ai semnat contractul, ai citit cu atenție și ai început munca. Ce e de făcut?

La ce să caști ochii după ce semnezi contractul?

Contractele se semnează în dublu exemplar. Unul rămâne la tine, celălalt la angajator. Dacă au trecut săptămâni, poate chiar luni și tu nu ai primit un exemplar, solicită-l și verifică dacă are număr de înregistrare. În acest fel te asiguri încă o dată că ceea ce ți s-a promis ajunge și la instituțiile statului.

De asemenea, lună de lună vei primi un fluturaș, poate chiar un ștat de plată de semnat, după caz. Acolo vei găsi toate informațiile legate de salariul tău. În acele documente poți verifica din nou dacă într-adevăr angajatorul te-a trecut cu salariul promis/ îți plătește dările la stat/ pontajul a fost făcut corect.

P.S.1. Pentru orice nelămuriri vă recomand să consultați online Codul Muncii, iar dacă tot apar confuzii nu ezitați să întrebați o contabilă/ o persoană de la HR/ ITM/ colegi mai vechi.

P.S.2. O să sune ciudat, dar nu v-aș recomanda să vă întrebați părinții. Cel mai probabil ei au prins contracte colective de muncă. De asemenea, legea s-a schimbat destul de mult de atunci. Amintim nebunia cu cine plătește dările către stat și minimul pe economie pentru munca part-time.

P.S.3. Ultimul promit! Dacă lucrați în domeniul public, treburile se schimbă nițel :))