Ignoranță sau prostie?

Am citit zilele trecute un articol din care reiese că o parte din americani ar dori ca autoritățile să facă ceva cu Coreea de Nord. Adică ăia ne amenință cu bombe nucleare și noi nu facem nimic? Trebuie să luăm atitudine! Partea interesantă apare când Jimmy Kemmel prezintă în show-ul său un interviu cu americani întrebați random pe stradă unde este Coreea de Nord pe hartă.

Clipul e hilar. Te face să te întrebi ce dracu fac ăștia la școală și îți amintesc de interviurile de pe la noi cu întrebări de genul cine a scris Luceafărul și când a domnit Mihai Viteazul. Am râs. Am râs până mi-am amintit că eu nu știu când adomnit Viteazul. Nu știu când a murit Eminescu, ori ce minereuri sunt în Carpați. Cât despre arătatul țărilor pe hartă…sunt la fel de praf.

Trecem peste faptul că mă auto proclam proastă. Consider că nu mai trăim vremuri în care să numim oameni proști pentru că nu rețin date, ori hărți. Cred că inteligența se măsoară în viteza de reacție, posibilitatea de a face conexiuni, de  a purta discuții cu diferite categorii de oameni, de a înțelege concepte și de a oferi respect. De ce spun asta? Foarte simplu. Dacă vă veți întreba părinții când a fost x bătălie, vor spune imediat, ori vor sta nițel pe gânduri pînă zic anul corect. Majoritatea dintre noi…nu știm. Doar că aici intervine diferența între generații și evoluția. Până se gândesc părinții noștri la anul corect, noi deja am intrat pe google, am aflat anul și orice alt detaliu referitor la acea bătălie. *Aici intervine altă discuție despre veridicitatea informațiilor de pe internet, cum să le filtrăm, etc.

Ok, ok, recunosc, să te iei de unii, să spui nasoale de ei, dar să nu ştii să îi arăţi pe hartă, ori chiar să consideri Coreea de Nord o ţară de prin Canda…ăsta e deja alt nivel :)) Dar fiecare ţară are buruienile sale. 

Unde vreau să ajung? E cam ca la matematică. Degeaba înveți formulele dacă nu știi să le aplici. Acum nu spun că nu trebuie să știi să arăți o țară pe hartă, dar de ce te-ar interesa ca american, de țările din Asia? Really now! Să îți știi vecinii și cam atât zic eu că e de bun simț. Asta așa, în caz că emigrezi și să nu spui Hello Budapest din greșeală. Nu am înțeles de ce trebuia să învăt unde se localizează pe hartă Bangladesh, ce ape are Italia, ori populația Americii, iar despre România să ai doar 3 ani. 3 ani din 12! Nu știu cum e acum, dar eu am prins în clasa a 4a, a 8a și a 12a geografia și istoria României, ceea ce mi se pare foarte puțin. Nu mi-u plăcut aceste materii căci oricum o luam simțeam că trebuie să reșin date, nu să fac conexiuni. Până reușeam eu să prind ceva, deja se trecea la următoarea lecție.

În concluzie, trăim vremuri în care să nu știi să deschizi un calculator ar putea să îți pună mai multe piedici decât să nu știi ce e tehnica ingambamentului, sau teorema lui Pitagora.

#justsayin