Exercițiu de încredere

despre încredere
Photo credits: mariuscalin.ro
Photo credits: mariuscalin.ro

Când vorbim despre încredere cred că majoritatea oamenilor se gândesc la ce schimbări pot face. Dat jos câteva kilograme, cursuri de public speaking, ori poate nițel facetune pentru pozele de Instagram. Însă nu ar fi mai interesant să învățăm să avem încredere în noi fix așa cum suntem?

NIVEA m-a provocat să vorbesc despre încredere în cadrul campaniei #LikeYourself. Ei susțin că cel mai important like este acela pe care ți-l dai singură. Total de acord! Narcisism? Nu aș zice. Eu am un cont de instagram destinat cărților și acolo îmi dau like la toate postările. De ce? Fiindcă îmi plac.

Am învățat că dacă vreau să am încredere în mine trebuie să îmi conștientizez calitățile. Simplul fapt că am postat o poză care îmi place pentru mine înseamnă că îmi demonstrez calitățile. Dacă am reușit să îmi fac feedul să arate drăguț o să zic despre mine că sunt atentă la detalii, creativă și o fire artistică.

Evident că sunt momente în care nu mă simt în stare de nimic, ori că nicio calitate nu este demnă de menționat, dar asta fiindcă nu abordez cum trebuie problema. Așa că astăzi vreau să vă povestesc despre un exercițiu pe care încerc să îl pun în practică de oricâte ori pot pentru a avea încredere în mine. Și fiindcă nimănui nu îi plac exemplele vagi, am să iau un exemplu concret.

Să spunem că tocmai v-ați angajat. Nici măcar nu contează dacă vă place sau nu ce faceți, nivelul salarial, etc. Vom analiza doar faptul că v-ați angajat. Pentru acest exercițiu va trebui să împărțim reușita voastră pe etape.

1. Aplicarea pentru un job

Ați decis că aveți nevoie de un job din diferite motive. Felicitări! Înseamnă că sunteți responsabili, vreți să fiți independenți, să învățați ceva nou (deci sunteți curioși) ori pur și simplu vreți să vă ocupați timpul (activi, energici).

2. Pregătirea

Faptul că ați aplicat pentru un job înseamnă că v-ați făcut un CV, conturi pe site-urile de specialitate și v-ați documentat despre joburi în diferite domenii potrivite vouă. Nu pare mare lucru, așa-i? Toți facem asta. Deci toți suntem hotărâți să găsim un job. Mai înseamnă că v-ați pus la bătaie atenția la detalii în redactarea CV-ului și că sunteți în stare să vă documentați despre ceva ce vă interesează.

3. Interviul

Dacă interviul a mers strună apar și calitățile voastre de oratori. Iar dacă nu a mers cum vă doreați nu este nicio problemă. Aici intervine calitatea voastră de autoevaluare. Veți analiza ce a mers bine și ce nu la interviu, ori poate nu era domeniul/ colectivul/ locul potrivit pentru voi.

4.  Începerea efectivă a muncii.

Ai un job. Așa și? Toți trebuie să trăim cumva. Da, dar asta înseamnă că ai un salariu, cheltuieli lunare, colegi și responsabilități. Ați trecut de la stat acasă și mers la facultate, la un colectiv cu totul nou, așadar, ai puterea de a te adapta. Sunteți prietenos și sociabil cu colegii (ori cel puțin încercați).

Vedeți cum deja plouă cu calități?

Cea mai tare parte este că avem calități de care nu știm. Gândiți-vă la ele ca la adrenalina care ne provoacă să facem cele mai mari nebunii. Sărim cu parașuta, ne ferim de o minge care vine direct spre nasul nostru, ori ajutăm un om care este atacat pe stradă. În funcție de situația în care ne aflăm, corpul și mintea noastră se adaptează și îți vor da doza necesară din calitățile de care ai nevoie.

Eu de exemplu am vorbit deseori și pe blog despre faptul că sunt introvertită, nu prea vorbesc, nu sunt aventuroasă și îmi ia destul de mult timp până ajung să mă simt în largul meu. Doar că dacă de exemplu merg la un interviu, am o prezentare, sau trebuie să întreb încotro e strada x :)) Scap de acest trac. Nu înseamnă că mă transform dintr-o dată în Andreea cea dezinvoltă. Pur și simplu sunt situații în care conștientizez că am nevoie să accesez calități pe care în mod normal nu le am.

Acum hai pe instagram dacă vrei să vezi ce am mai postat pentru #likeyourself

P.S. Exercițiu învățat în cadrul ședințelor de terapie.