Cum să mă întorc cu bani de la un festival?

De fiecare dată când te întorci dintr-o mică vacanţă ori de la vreun concert sau un festival, primești întrebări de genul: De unde ai bani? Dar mai cheltui mult? Aaaah înseamnă că ai bani dacă îţi permiţi…

Suntem în secolul 21 şi lumea consideră mersul la un concert un lux. Ştii la câte concerte ai merge dacă nu ţi-ai cumpăra ţigări, bijuterii, ori ai mai mânca şi ce îţi dă mama de acasă?

Te poţi întoarce de la un festival nu doar obosit şi entuziast, dar şi cu bani. Nu am luat-o razna. E posibil. Chiar te poţi întoarce cu ceva bani în buzunar de la un festival din afara oraşului tău de baştină. Opţiunile sunt multe. E nevoie doar de disciplină şi dorinţa de a economisi bani pentru următorul festival.

Aşadar, ce poţi face?

  • Stabileşte un buget. Nu lua toată puşculiţa cu tine şi nu pleca pe ideea că ai bani pe card şi poţi intra în banii ăia în caz de ceva. Stabileşte un buget cu care să supravieţuieşti şi o mică marjă de eroare şi atât.

De exemplu, eu pentru 5 zile în Cluj mi-am alocat 450 de lei şi 10 bonuri. M-am întors cu 200 de lei şi câteva bonuri. Asta în condiţiile în care plătisem deja camping-ul pentru mine şi încă o persoană, ceea ce a însemnat şi recuperea banilor de acolo.

  • Caută variante ieftine. Căutaţi acum cazare în Cluj pentru vara viitoare şi veţi găsi preţuri ok. Dar dacă veţi selecta fix primul weekend din august, vă vor speria preţurile peste 2000 de lei. Aşa că varianta camping-ului este cea mai bună.

Eu am stat în camping. Era la vreo 30 de minute de parc (de mers pe jos) ori la 4-7 staţii de parc cu autobuzul, în funcţie de intrarea pe la care voiam să ajungem. Multă lume m-a întrebat cum de am curaj să stau la camping, pentru că am fost la prima experienţă de acest gen. A fost super! Am avut pază, am fost controlaţi în bagaje, am avut apă potabilă :)) Da, există şi chestii nasoale precum faptul că te pui cu cortul unde îţi zic ei, stai la coadă la duş, dimineaţa te prăjeşti în cort şi trebuie să fugi la umbră, dar atmosfera e minunată. M-am simţit în siguranţă şi toată lumea era chill. Clar voi repeta experienţa. Profit de ocazie ca să-i mulțumesc lui Marius că m-a suportat 5 zile în cort <3

  • Nu te fă muci. Pe acesta trebuia să îl pun primul. Ca să nu rămâi fără bani, nu te îmbăta. Beat, poţi chiar pierde bani, telefoane, stima de sine :)) Consumă doar apă. Te hidratează, nu îţi provoacă 15 vizite la toaletă precum berea şi te menţine cu picioarele pe pământ.
  • Eşti la festival, nu la fine dining. Ce mănânci în cadrul festivalului trebuie să fie rapid, săţios şi ieftinache. Un hot dog, o bucaă de pizza, sau un burrgărraș ar trebui să îţi ajungă fiindcă oricum eşti prea ocupat să alergi de la o scenă la alta.

Tip: Nu te du la festival cu foamea în gât. Opreşte în oraş să mănânci ce îţi pofteşte inima. Mănâncă bine şi hidratează-te. Nu vrei să te ia foamea vieţii la festival, căci vei cheltui mai mult. 

  • Fii pregătit. O să fie cald? Ia o cremă cu FPS. O să plouă? Ia o pelerină în bagaj. Nu uita pastilele, o pereche de încălţări de schimb şi alte chestii de îngrijire care poate par ieftine şi nu  are rost să le cari, dar nu o să îţi convină să cumperi tot raionul de îngrijire personală după o noapte de ţopăială.
  • Fă-te voluntar. Primeşti transport, cazare şi din ce am văzut şi cel puţin o masă. Vei munci şi nu vei avea tot timpul la dispoziţie pentru a-ţi urmări artiştii. Dar vei avea un program de muncă şi altul în care te poţi bucura de festival. Ori poate ai noroc să te pună voluntar fix la main stage 😀

P.S. Ţin să menţionez că anul acesta am primit acreditare de presă la Untold şi Summer Well. Adicătelea, noi primim de băut şi mici gustărele, ceea ce duce la scăderea drastică a cheltuielilor. De alte festivaluri/ concerte de care v-am povestit, am fost pe cheltuiala mea 100%.