Cum să călătorești cu bani puțini?

De când sunt mică mă lovesc de o replică enervantă a celor din jur ,,aaah…păi tu ai bani mă” E oarecum haios, fiindcă eu lucrez de prin 2016, deci abia de un an se poate spune că am banii mei munciți. Alocația sau bursele nu se compară cu salariul, sau mai exact salariile mele. Nu fac baie în bani și sunt o zgârcită și jumătate. Îmărumut foarte rar și am grijă să îți tot amintesc, iar dacă nu îmi înapoiezi ce am împrumutat la timpul promis, te țin minte și nu mai dau nimic.

Așadar, de ce această replică? Fiindcă oamenii sunt răi, invidioși, ignoranți, dau doar nu îi duce capul. După excursia de o săptămână prin capitalele balcanice, pe lângă întrebări de genul ce dracu cauți în Albania, sau când naiba te întorci, evident că am fost întrebată și de bani. Ca să vă arăt că dacă vreți, se poate călători cu bani puțini, vă voi da câteva ponturi. Ce funcționează la mine, de ce chestii mă pot lipsi în vacanțe și sper eu ca în timp,  să dispară gândirea din mintea românilor conform căreia călătorii=bogăție.

  1. Dacă ești la început (ca și mine) și ai o teamă față de țările străine, nu te sfii să apelezi la o agenție. Până acum am colaborat doar cu Hello Holidays. Au prețuri mici și față de alte agenții au și excursii de o zi (numai bune pentru mers la Balcik de exemplu) Sediul lor este la coloane, la Piața Romană și au ghizi bine pregătiți, care pe lângă cunoștințele de istorie, vă vor împărtăși și detalii precum unde să mâncați bine cu bani puțini, unde să schimbați bani fără comision, tot felul de detalii pe care nu ai cum să le cunoști când ești pentru prima oară într-o țară.
  2. O să te surpindă, deci ține-te bine. Poți călători și dacă nu ai mașină! OOOOOOOOO! Doamne Andreea, cum e posibil? Păi există avion. Stai, stai, e scump. Okay, păi ghici ce? Există autocar? E incomod și obositor, dar depinde câte zile ești plecat, ce rută, câte vămi traversezi și pe deasupra te vei bucura de peisaj în timp ce tu pur și simplu stai și altcineva conduce. Mai puțin stres. Nu am să înțeleg de ce unii gândesc că dacă nu au mașină nu au cum să plece undeva. Da ce mașina aia nu are nevoie de benzină, casco, asigurare? Sunt niște costuri, la fel cum și drumul cu autocarul sau cu aivonul îl plătești.
  3. Nu te întinde mai mult decât îți e plapuma. înțeleg că e vacanță și vrei să te răsfeți, dar dacă tu ai wc-ul în curte și rate la LCD, de ce vrei cadă cu jacuzzi la hotel? #justasking
  4. Călătorești pentru tine nu pentru alții. Păi stai că tu imediat ai scris pe blog despre călăto….nu, nu, mă refer că nu e nicio lege care îți impune să te întorci cu un geamantan de cadouri. Laudă-te cu experiența, nu cu cadourile de zeci de euro pentru toate neamurile. Câte un magnet din fiecare oraș și o pungă de dulciuri mi-au fost de ajuns.
  5. Fă alegeri benefice pentru timpul tău. Că ne place sau nu, vacanța se termină. Având un timp limitat gândește-te bine dacă să dormi alea 10 ore și să pierzi vreo alte 2 la un restaurant cu meniu a la cart pentru vreo friptură de mânz cu inducție de portocale roșii. Mâncarea stradală, ori gustările țin și ele de foame și îți permit să iei orașul la pas. Plus că multe unitîți de cazare au micul dejun inclus, ori ai noroc și nimerești demipensiune.
  6. Tot legat de mâncare, valabil oriunde te-ai afla. Să nu îți fie rușine să consulți meniul și să pleci dacă nu îți place ce oferă, sau prețurile sunt prea mari.
  7. Fii pe fază. Majoritatea agențiile au oferte early booking și last minut, ceea ce înseamnă că poți prinde oferte de genul 30 de euro/persoană pentru o săptămână la greci.
  8. Cumpăra-ți sticle de Coca-Cola și înscrieți codul de sub capac pe ceamaitarevacanță.ro căci se oferă din oră în oră câte o valiză, zilnic o excursie în Eruopa, săptămînal una internațională, ori una din cele 2 excursii în Creta. Eu mi-am luat o cola zero la jumate pe care scrie Tokyo <3 #fingerscrossed. Campania începe pe 3 iulie. Baftă!