Cum chemi un candidat la interviu?

cum chemi un candidat la interviu

Poate că nu sunt cea mai potrivită persoană care să îți răspundă la întrebarea Cum chemi un candidat la interviu? Dar știu sigur cum mi-ar fi plăcut să fiu chemată la interviu, în special în momentele în care eram anunțată pe ultima sută de metri.

Pentru o scurtă perioadă am făcut un internship în HR care m-a ajutat să văd cu alți ochi universul recrutării. Însă asta m-a făcut și ceva mai pretențioasă și mai arțăgoasă în comunicare. Bineînțeles că nu e un lucru bun, iar între timp mi-am recăpătat calmul.

În 2019 am aplicat la peste 80 de anunțuri de job. Doar vreo 10 m-au contactat și am reușit să obțin numărul extraordinar de 2 interviuri și 2 oferte.

Cu toate acestea, nimic nu bate experiența unui recrutor. Eu sunt doar o tipă de pe internet care îți spune cum crede ea că ar trebui chemat un candidat la interviu. 😀

Cum chemi un candidat la interviu?

Simplu. Te asigur că nu îl inviți mâine la interviul pentru un job la care a aplicat cu 6 luni în urmă.

Nu glumesc. Cu ani în urmă am primit un mail în care eram chemată la un interviu, însă fără să primesc detalii despre ce job era vorba sau dacă pot măcar să ajung în ziua și la ora stabilită.

Mă umflasem atât de tare în pene încât am răspuns cu un întreg roman în care o certam pe tipa de la HR că trebuia să verifice cu cât timp în urmă aplicasem la job (trecuseră luni bune), dacă între timp lucrez (research pe Linkedin) și că trebuia să cădem de comun acord asupra datei și orei.

Răspunsul ei a fost ceva de genul: Mai bine că nu te vei prezenta la interviu!

Nu o pot învinui. Am greșit.

Și totuși…cum chemi un om la interviu?

Fie că persoana a candidat sau nu (adică ai găsit-o pe Linkedin/ ejobs etc.) cred că ar trebui să ținem cont de câteva lucruri:

  • să ne prezentăm (pe mail/ la telefon)

Cine suntem? De la ce firmă? Motivul contactării? După ce ne asigurăm că răspundem la aceste întrebări simple, în cazul în care are loc o convorbire telefonică, ar trebui să întrebăm și dacă putem continua apelul acum, ori revenim altă dată. Nu toată lumea își permite să vorbească despre un posibil job în pauza de masă.

  • să ne asigurăm cu cât timp în urmă a candidat persoana/ menționăm concret cum i-am găsit datele

Când aplici activ la zeci de joburi și primești un apel peste 2,3, chiar 6 luni, nu mai ții minte detalii precum firme, agenții de HR sau posturi disponibile. Nu strică niciodată să îi amintești omului despre ce post era vorba și, bineînțeles, să îl întrebi dacă acel post mai prezintă interes.

În cazul în care candidatul a fost contactat în urma căutării pe un site precum ejobs, recomand să fie menționat acest lucru. Nimănui nu îi place să fie sunat de un necunoscut și niciodată nu știi dacă e vorba despre oportunitatea vieții tale, un câștig la loto sau o reclamă la Kosmodisk.

  • să stabilim împreună cu candidatul data, ora și să comunicăm detaliile interviului

Persoana care a candidat are o viață. Poate că are un copil mic acasă, alte 5 interviuri programate în aceeași zi sau merge la doctor. Cel mai simplu îi oferim două-trei variante din care să aleagă o dată și un interval orar pentru interviu.

Cât despre detalii, mă refer aici la detalii precum tipul interviului, cu cine va avea loc, poate și cât va dura. Mi s-a întâmplat să aflu că merg la un interviu de grup în dimineața interviului și am stat 6 ore acolo!

Așadar, dragi recrutori, vă rugăm, dacă sunați după luni de zile, amintiți-vă că nu avem cu toții o memorie foarte bună.

P.S. Acest post era unul mai vechi și am decis să îl refac. Deși au trecut ani de la momentul în care am fost chemată la un interviu fără să mi se spună unde, când și pentru ce aplicasem, lucrurile nu s-au schimbat prea mult între timp.