Recenzie: Cu ultima suflare de Paul Kalanithi

Vă povesteam că m-am întors de la Gaudeamus cu 2 cărți. Pe una dintre ele, Cu ultima suflare de Paul Kalanithi deja am terminat-o. Mi-a plăcut și nu prea, dar este o lectură care vă poate deschide puțin ochii despre ce înseamnă să fii doctor, să pierzi pe cineva drag și îți amintește de prețiozitatea timpului. Ținând cont de ceea ce s-a întâmplat ieri la metrou…cred că toți vom sta de acum încolo cu ochii în patru și poate vom percepe altfel timpul.

Plot

Revenind la carte, protagonistul și autorul Paul Kalanithi a fost un neurochirurg care la vârsta de 36 de ani a descoperit că care cancer la plămâni. După ani de studiu, când cariera sa părea să intre pe făgașul mult dorit, cancerul l-a lovit din plin.

Doctorul a devenit pacient, iar cartea prezintă felul în care boala i-a afectat cariera, viața de cuplu și gândirea.  Nu își mai putea exerciza atribuțiile așa cum și-ar fi dorit, dar nu voia să fie nici demn de milă. Viitorul pe care dorea să îl clădească alături de soția sa devenise dintr-o dată imposibil, iar întrebări precum ,,care este sensul vieții? De ce merită viața trăită? i-au cutreierat mintea în ultimele luni de viață.

Una dintre marile sale dorințe a fost să publice o carte. Apariția cancerului l-a determinat să se întoarcă la prima sa iubire, literatura. A scris în fiecare zi, dar cartea a fost publicată post moterm. Tipărirea acesteia nu a putut fi bifată de când era în viață, căci nu a apucat să o termine. Mi se pare fascinant cum în fața morții devenim cu toții egali și suntem conduși de cele mai simple nevoi.

Paul și-a trăit ultimii ani din viață ca medic from time to time, ca soț iubitor și scriitor dornic să termine prima și ultima sa capodoperă. Felul în care el a ținut piept cancerului este de admirat, iar soția sa a fost persoana care l-a ținut ancorat în realitate. În pofida cunoștințelor sale și sprijinul familiei (tot doctori și ei) boala este nedreaptă. Nu am citit că ar fi fumat 2 pachete de țigări pe zi, să fi avut antecedente în familie, ori vreun motiv oricât de mic care să explice apariția cancerului. Este crunt să te gândești că în orice clipă poți afla că nu mai ai mult de trăit. El știa foarte bine ce îl așteaptă, dar a ales să întârzie puțin diagnosticul. Nimeni nu își dorește să audă că suferă de cancer.

Ce cred eu

Este o carte greu de digerat. Paul a inserat mulți termeni cunoscuți doar de medici, sau studenți la medicină/farmacie. Detalii tehnice și pasaje întregi despre proceduri, medicamente, etc. O altă parte greoaie este afinitatea sa pentru literatura clasică. Paul era genul acela de om care cita din Hipocrate, în fapt el a studiat inițial literatura. Parcursul său este unul cel puțin curios. Își dorea atât de mult să înțeleagă sensul vieții și moartea, încât s-a dus la medicină după ce literatura nu a reușit să îi ofere explicațiile mult râvnite.

Nu știu dacă a reușit să găsească răspuns la toate întrebările sale, dar mi-ar fi plăcut să fi apucat să scrie și altceva. Dacă aș face abstracție de termenii medicali folosiți, v-aș recomanda din toată inima această carte. Însă recunosc, nu este extraordinară. Se vede că este o încercare, că nu e șlefuită, nici nu are un final, cel puțin nu unul scris de autor. Finalul cărții este scris de soția sa și este probabil cea mai bună parte. Așa că dacă vă decideți să citiți cartea, văr rog frumos să rezistați până la final. Merită!

Cartea o găsiți aici la prețul de 21 de lei. Cu ultima suflare – Paul Kalanithi face parte din categoria Memorii Jurnal a librariei online Libris.ro

P.S. Dacă vreți să fiți la curent cu ce citesc, nu uitați să dați un follow aici:

[wdi_feed id=”1″]