Ce ți-au ascuns cei de la Jetix despre Prințesa Sissi?

Cred că nu există fată care să nu fi copilărit cu desenul animat difuzat pe Jetix, Prințesa Sissi. Povestea prințesei cu suflet mare, care dorea o viață de fată normală, dar care se îndrăgostește iremediabil de Franz Joseph, moștenitorul tronului Imperiului Austro-Ungar.

Desenul animat a fost produs în 1997 și prezintă viața ei înainte de a deveni împărăteasă. Vedem așadar o poveste de dragoste plină de obstacole.  Parcă toată lumea este împotriva lor. Începând cu părinții până la întreaga curte de la Schönbrunn.

Am revăzut de curând desenul animat, după ce am citit Saga Reginelor de Jean Des Cars. Și în caz că nu v-ați dat deja seama, la această carte urmează recenzia. Mi-a plăcut foarte mult, iar eu am o afinitate pentru Prințesele Sissi și Maria Antoaneta, dar mai nou și pentru Zita.

Ce este diferit în seria animată față de adevărul istoric?

*Disclaimer: fac referire la istoricul relatat de autorul Jean Des Cars și articole pe care le-am citit, care se găsesc la tot pasul. Adevărul e undeva la mijloc și îmi place să cred că niciodată nu vom știi cu exactiate ce s-a întâmplat.

1. Iubirea dintre Prințesa Sissi și moștenitorul tornului, Franz Joseph

Dacă în seria animată vedem o prințesă bavareză îndrăgostită până peste cap de Franz, neștiind statutul său social și un prinț încăpățânat, care își iubește foarte mult mama aka. împărăteasa, iacătă că Jean Des Cars dărâmă acest mit. Aparent, Franz Joseph a fost cel îndrăgostit lulea. Sissi nu a fost interesată de o nuntă cu el, nunta lor fiind de fapt aranjată, iar faptul că el urma să devină împărat i-a tăiat aripile. Helena, pe care o știm din animație drept verișoara îngâmfată, era de fapt sora lui Sissi, cea care trebuia să devină împărăteasă fiindcă îndeplinea cerințele protocolului. De asemenea, Sissi și Franz erau verișori! Acesta a ales-o pe ea, o iubitoare a naturii pe numele ei complet Prințesa Elisabeta Amalia Eugenia de Wittelsbach.  Ura tot ce ținea de viața aceea luxoasă, se răzvrătește de multe ori împotriva protocolului (ceea ce vedem și în seria animată) iar Franz este cel care o scoate mereu din bucluc. Sissi nu este fericită alături de Franz. Îl lasă de foarte multe ori singur pentru ca ea să își satisfacă pofta de călătorie, poftă care a dus la pacea dintre Ungaria și Austria, ea fiind numită Regina Ungariei de către popor. Însă escapedele ei deveneau tot mai lungi, iar Franz pur și simplu accepta și o aștepta.

2. Gulyas Andrassy

În desenul animat, familia lui Sissi și chiar și câțiva reprezentanți ai rebeliunii maghiare, cred că între Andrassy și Sissi nutresc sentimente puternice de iubire. Se dovedește a fi o puternică prietenie pe care toată lumea o acceptă. Zvonurile spun că de fapt acesta a fost unul dintre amanții ei, ca mai apoi să îl convingă pe Franz să îl numească pe Andrassy prim-ministru. Dacă a existat sau nu o relație de amor între ei nu se știe, dar sunt multe semne de întrebare asupra relației dintre cei doi.

3. Aspectul fizic

Oriunde ai da search Prințesa Sissi ți-ar sta pe buze ,,ce frumoasă era” Înaltă, suplă, cu  păr lung și un chip angelic. Toate acestea erau posibile cu eforturi uriașe. Prințesa călărea foarte mult, pentru că nu îi ședea bine unei împărătese să depună efort fizic, își lua supușii la plimbări de kilometrii penru a se menține în formă. Avea un regim strict și făcea gimnastică în palat pentru a-și menține cei 50 de cm din talie.  Părul său foarte lung necesita ore în șir de spălat, pieptănat și tratamente cu uleiuri.

4. Protocolul

Este cunoscut faptul că Sissi nu s-a putut adapta protocolului și că acest lucru a condus la multe strâmbări din nas ale celor sus-puși din imperiu. Cu Franz de partea sa și spiritul ei pacifist, a reușit totuși să schimbe destul de multe lucruri. I s-a permis să aibă o cadă în mijlocul dormitorului, deși servitorilor li se părea inadmisibil să se spele zilnic, deși pantofii era obligată să îi dea după o singură purtare. Deși nu era ceva cu care o prințesă se putea lăuda la curte, Sissi călărea mai bine decât mulți bărbați. La acest aspect putem spune că desenul animat a transmis foarte bine inadaptarea ei la curte.

5. Happy end

Desenul animat se termină cu căsătoria celor doi și încoronarea lui Sissi ca împărăteasă. După asta te gândești că urmează copii, o domnie fericită și lipsită de incidente. În realitate, Sissi a dus o viața nefericită ca împărăteasă. Fratele și verișorul ei au murit în chinuri, dar cea mai mare tragedie a fost moartea singurului ei fiu. Acesta și-a omorât amanta, apoi s-a sinucis. A fost atât de devastată încât nu s-a putut prezenta la funerarii. SPOILER ALERT! Într-una dintre escapadele ei, la vârsta de 60 de ani a fost asasinată de un smintit care dorea să rămână în istorie după ce va omorî o persoană importantă. Habar nu avea cine îi era victima, iar Franz Joseph a fost distrus de scrisoarea care i-a dat vestea cea cruntă.

Well, cred că toate astea au un sens. Viața nu e roz, poveștile cu prințese nu sunt precum cele din cărțile cu povești și clar nu însemnă doar rochii și pantofi.